Na sednici Skupštine grada 35 predloga odluka

BOR – Najznačajniji predlozi odluka koji će se naći na dnevnom redu devete sednice Skupštine gada u Boru, su o lokalnom budžetu, izmenama programa poslovanja pojedinih javnih preduzeća, Planu javnog zdravlja i Lokalnom antikorupcijskom planu

Prema predlogu izveštaja o izvršenju gradskog budžeta za period od januara do septembra 2019. godine, ostvaren je priliv od jedne milijarde i 625 miliona dinara u gradski budžet, što je približno 60 odsto planiranih sredstava. U istom periodu ukupni rashodi iznosili su približno milijardu i 560 miliona što je polovina plana. Najveća izdvajanja bila su za zarade radnika i subvenvcije. Sve predviđene kapitalne investicije koje su završene u ovom periodu su isplaćene, a do kraja godine, kada svi projekti budu završeni, se očekuju veći izdaci za njih.

Pred odbornicima će se naći i predlog odluke o utvrđivanju prosečnih cena nepokretnosti, što je osnovica za utvrđivanje poreza na imovinu građana za 2020. godinu. Ovom odlukom predviđeno je manje povećanje poreza za stanove koji se nalaze u prvoj i drugoj zoni i ono iznosi od 0,94 do dva odsto, zatim za kuće i šumsko i poljoprivredno zemljište, dok za građevinsko zemljište i garaže nema povećanja. Na dnevnom redu je i predlog Lokalnog antikorupcijskog plana, a ukoliko bude usvojen Bor će biti među prvih pet gradova u Srbiji koji je doneo ovaj dokument.

Posle javne rasprave u skupštinsku proceduru je ušla i odluka o izmeni boravišnih taksi, kojom se između ostalog predviđa da u narednom periodu boravišnu taksu plaća ugostitelj, a da domaćinstva koja se bave smeštajem turista na godišnjem nivou plaćaju hiljadu dinara po krevetu.

Na dnevnom redu su i izmene i dopune Plana generalne regulacije i programa poslovanja javno komunalnog preduzeća 3. oktobar i Biznis inkubator centra, odluke o naknadama za korišćenje javnih površina i Planu javnog zdravlja za narednih deset godina.

Radio i Televizija Bor direktno će prenositi devetu sednicu Skupštine grada Bora.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *