Nacionalni dan bez duvanskog dima

BOR – Pušenje je jedan od vodećih pojedinačnih faktora rizika za razvoj najčešćih hroničnih oboljenja, za uticaj na razvoj i zdravlje novorođenčadi, dece i mladih, kao i za nastanak invalidnosti i prerane smrti. Osim aktivnih pušača, pasivnom pušenju izloženo je 94 odsto nepušača, pokazuje statistika.

U dimu cigarete se nalazi četiri hiljade štetnih i 43 kancerogene materije, a nikotin iz cigarete je visoko toksična droga i stvara zavisnost kao na primer heroin. Svake godine od posledica pušenja život izgubi oko 4 miliona ljudi u svetu, što znači da na svakih osam sekundi jedna osoba umre od posledica neke od bolesti izazvane duvanskim dimom„, kaže Tatjana Đorđević, magistar farmacije

Zbog zabrane pušenja na javnim mestima, delimično je smanjena količina konzumiranih cigareta. Takođe, poslednjih godina, zbog poznatih efekata na zdravlje, broj konzumenata duvana opada, naročito među obrazovanim stanovništvom. Finansijski faktor je takođe utiče da se neki reše ove loše navike, ali je zabrinjavajuće što je sve više pušača u mladoj populaciji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *