Nacrt Zakona o zdravstvenom osiguranju

BOR, SRBIJA – Nacrt Zakona o zdravstvenom osiguranju, koji bi na jesen trebalo da se nađe pred poslanicima u republičkom parlamentu donosi niz novina. Jedna od najznačajnijih je da će izabrani lekar ubuduće moći da otvori dvostruko duže bolovanje – od 60 dana, osim u izuzetnim slučajevima, propisanim zakonom.

Predloženo je i da osnov za naknadu zarade bude prosečna plata u prethodnih 12 meseci, a ne kao do sada poslednja tri meseca, a kako razlog navode se uočene zloupotrebe.

Inicijativa koju je pokrenulo udruženje roditelja dece bolesne od raka, teškog oštećenja moždanih struktura i drugih teških oboljenja našla se u predlogu ovog zakona. Roditelji su do sada imali pravo na bolovanje od svega četiri meseca, a nadoknada je iznosila 65 odsto plate.

Prema nacrtu novog Zakona o zdravstvenom osiguranju oni će imati pravo na bolovanje tokom kompletnog lečenja deteta do njegove 18 godine i primaće 100 odsto zarade.

Regulisano je i uvođenje dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja, koje bi pokrilo usluge koje nisu u obaveznom zdravstvenom paketu, kojim su definisani broj i vrste pregleda, analiza i intervencija.

Novina je i da će žene kojima je zbog karcinoma uklonjena jedna ili obe dojke, ubuduće rekonstrukciju ili korekciju dojki dobiti o trošku države.

Takođe, predlog je da Republički fond za zdravstveno osiguranje plaća troškove hitne medicinske pomoći pružene u inostranstvu u slučaju da pacijent pre odlaska na put nije nabavio potvrdu o korišćenju zdravstvene zaštite. Predviđeno je i upućivanje u inostranstvo radi dijagnostike, a ne samo radi lečenja. Ubuduće, plaćanja participacije biće oslobođeni i davaoci organa, ćelija i tkiva, kao i pripadnici naročito osetljive populacije – stari, deca, žene, trudnice, porodilje, Romi.

Ukoliko sve bude teklo planiranom dinamikom primena novog Zakona o o zdravstvenom osiguranju mogla bi da počne od 2017. godine.

[iframe frameborder=“0″ width=“480″ height=“270″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x4omndi“ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *