Najbolji mali biznis pekare, kladionice i apoteke

0
BOR – I pored toga što stalno čujemo da se u Srbiji ni jedan privatni biznis ne isplati, svedoci smo da ipak postoje poslovi koji ne samo što opstaju već se i brzo šire. Prema nezvaničnim podacima u Srbiji najviše ima pekara, apoteka i kladionica. U Boru pored pekara i kladionica u poslednje vreme cvetaju i privatne apoteke. Da li je velika potreba građana za lekovima zaista unosan posao teško je reći, jer o tome vlasnici apoteka ne žele da govore. Poštujemo njihovu privatnost jer su sve uredno registrovane uz dozvole koje izdaju Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo trgovine Republike Srbije.

„Ustanova Apoteka Bor na području Opštine Bor ima 4 apoteke, tri u gradu i jednu u najvećem selu borske opštine Zlotu. Naše apoteke su s dobro snabdevene lekovima, ali za razliku od privatnih apoteka mi za lekove moramo da raspišemo tender, a privatne apoteke lakše dolaze do lekova jer za njih ne važe javne nabavke“
, kaže mr. ph. Snežana Janković, v. d. direktora Apoteke Bor.
 
I u privatnim i u državnim apotekama se sada izdaju lekovi na recept, pa građani mogu da izaberu svoju apoteku, ali je takođe paradoks da privatne apoteke mogu da nabavljaju lekove i bez tendera, dok državne nemaju tu mogućnost.
Svaka privatna apoteka u Srbiji mora da ima najmanje 2 diplomirana farmaceuta i jednog farmaceutskog tehničara, tako da pored lekova ni stručnost ne izostaje. A kako državne apoteke gledaju na konkurenciju pitamo mr. ph. Snežanu Janković
 
„Dobro je da ima više apoteka u gradu, jer smo mi tu zbog pacijenata i naših građana. Naš cilj je da imamo dobru snabdevenost i da nam lekovi ne budu deficitarni“.
 
 
Po svemu sudeći što se tiče privatnih apoteka one su izjednačene sa državnim pa smo se na taj način približili EU. A ako govorimo o apotekama kao biznisu onda je važna i lokacija i to je objašnjenje za brojne apoteke u ulici Moše Pijade u Boru. Ali da ovoga puta podsetimo i na „koncept“ mreže zdravstvenih ustanova u EU gde na 3000 stanovnika mora da dođe bar jedna ambulanta, na 5000 stanovnika jedna apoteka, ali pri tom rastojanje između ambulanti ne sme da bude ispod 400 metra, a između apoteka 800m.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *