Najpopularniji krediti za refinansiranje

0

BOR, SRBIJA – Narodna banka Srbije snizila je u februaru referentnu kamatnu stopu, koja je osnova za formiranje kamatnih stopa banaka, sa četiri i po odsto koliko je bilo od sredine oktobra 2015. na 4,25 odsto, što je najniži nivo u poslednjih desetak godine i gotovo duplo manje u odnosu na početak 2015. godine, kada je iznosila osam odsto.

Istovremeno i referentna kamata Evropske centralne banke smanjena je na 0,05 odsto, što je ogromno smanjenje u odnosu na najviši nivo od 4,25 odsto koliko je bilo sredinom 2008. godine.

Manja referentna kamatna stopa krajem prošle godine odrazila se i na kredite koje banke daju građanima, pa su u odnosu na prethodne godine, kamate na dinarske kredite znatno manje.

Bankarske kamate na keš i refinansirajuće kredite u Srbiji pale su na trećinu. Sa nivoa od preko 20 odsto odsto na kom su se kretale 2014. godine, kamate su pale na oko sedam odsto godišnje, u zavisnosti od banke.

Stručnjaci kažu da nije samo smanjenje referentne kamate uticalo na manje kamate, već i velika konkurencija među bankama koje se manjim kamatama na kredite bore da dobiju nove i zadrže stare klijente.

Zbog nižih kamatnih stopa u ovom trenutku i manjka novca u budžetu, većina građana koji imaju bankarski „teret“ svakog meseca pribegava refinansiranju postojećih kredita uzetih ranije pod nepovoljnijim uslovima čime smanjuju iznos mesečne rate i kamate, pa su ovakvi krediti i najtraženiji.

Primera radi za refinansirajući kredit od 200 hiljada dinara sa rokom otplate na 12 meseci banci se vraća oko 15 hiljada dinara kamate, dvostruko manje u odnosu na kredite koji su dobijani 2014. godine, dok se na period od 36 meseci banci na ime kamate vraća ukupno 32 hiljade dinara.

Duži period otplate znači nižu ratu, koja je na prvi pogled mnogo primamljivija, ali to znači i veći iznos po osnovu kamate koji se na kraju vraća banci, a prilikom uzimanja kredita, potrebno je proveriti i sve troškove koje banka naplaćuje, savetuju stručnjaci.

[iframe frameborder=“0″ width=“480″ height=“270″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x430ufy“ allowfullscreen ]
Najpopularniji krediti za refinansiranje, 08… by rtvbor

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *