U ponoć ističe rok za predaju izbornih lista

SRBIJA – Ima li nepravilnosti u izbornom procesu, kampanji, ali i tokom glasanja na dan izbora, ove godine pratiće i Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost, odnosno „Građani na straži“. Prema prvom izveštaju, intenziviranje kampanje tek se očekuje u naredne dve nedelje, jer su do sada u medijima, ali i na terenu bile zastupljene samo neke stranke. Takođe, prema njihovim podacima, osetan je i nedostatak konkretnih politika koje akteri u kampanji nude, a poruke i programi su nedovoljno jasni. Nedostatak kvalitetnih poruka, politika i rešenja odrazio se i na prisutnost negativnih kampanja, odnosno napada na druge političke aktere, a bez ponuđenih konkretnih rešenja – navodi se u izveštaju. Na dan izbora posmatrači će biti raspoređeni na 450 biračkih mesta, gde će posmatrati ponašenje i birača i kandidata. Ovogodišnje parlamentarne izbore pratiće i građani putem android aplikacije „posmatrač izbora“, tradicionalno CESID i posmatračka misija OEBS.

Delegacija Parlamentarne skupštine Saveta Evrope koja je boravila od 3. do 6. aprila u Srbiji, zaklјučila je da se predizborna kampanja odvija mirno, kao i da svi politički učesnici mogu da nastupaju slobodno i bez ograničenja. Delegacija navodi da je obaveštena o izolovanim slučajevima nasilјa nad predstavnicima opozicionih stranaka i u tom pogledu osuđuje svaki slučaj nasilјa, čak i izolovan. Dodatnu tenziju mogla bi da izazove polarizacija društva uoči izbora, kao i popularnost ekstremističkih mišljenja. Kad je reč o finansiranju izbornog procesa i kampanje, ocenjeno je da mnoge klјučne preporuke ostaju neprimenjene. Medijsko okruženje jeste pluralističko, ali je nedovolјna transparentnost medijskog vlasništva.

Rok za predaju izbornih lista za parlamentarne izbore u Srbiji ističe u ponoć, a Republička izborna komisija ima obavezu da najkasnije 13. aprila utvrdi i u „Službenom glasniku“objavi zbirnu izbornu listu. Danas ističe i rok za zaključenje biračkog spiska i određivanje konačnog broja birača. Građani Srbije, na predstojećim izborima, glasaće na 8.378 biračkih mesta, na teritoriji Srbije biće otvoreno 8.311, u zatvorima 29, dok će u inostranstvu biti otvoreno 38 biračkih mesta.

[iframe frameborder=“0″ width=“480″ height=“270″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x430u9c“ allowfullscreen ]
U ponoć ističe rok za predaju izbornih lista… by rtvbor

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *