Najstariji čitalac najstarijeg dnevnog lista na Balkanu

MAJDANPEK – Iako moderna tehnologija već dugi niz godina ugrožava i preti da potisne primarne medije, radio, televiziju i posebno novine, zahvaljujući slušaocima, gledaocima i čitaocima, to se ipak nije dogodilo.

Primer za to je i osamdesetčetvorogodišnji penzioner iz Majdanpeka, Vukašin Obrenović, koji svoj omiljeni dnevni list „Politiku“, čita već punih 76 godina, kako kaže još od oslobođenja, 1944. godine, kada je kao osmogodišnjak prvi put uzeo očev primerak novina u ruke. Od tada svakodnevno kupuje i čita „Politiku“, najstariji dnevni list na Balkanu, što i njega čini najstarijim čitaocem, možda ne po godinama života, ali po čitalačkom stažu svakako.

Na svoj primerak novina pretplatio sam se i tokom dvogodišnjeg služenja vojnog roka u Štipu i mogu reći da mi je upravo „Politika“ odredila životni put. Naime, listajući novine tih šezdesetih godina prošlog veka, naišao sam na oglas u kojem tek osnovana majdanpečka Gimnazija traži profesora moje struke. Po završetku vojske došao sam u Majdanpek i postao jedan od prvih profesora, prve generacije gimnazijalaca. Nedugo potom, upoznao sam i svoju suprugu Radu, s kojom sam u skladnom braku već punih šezdeset godina, tako da je „Politika“ u mom slučaju imala i sudbinski značaj“, priča gospodin Vule, kako ga njegovi sugrađani najčešće oslovljavaju.

Iako uveliko gazi devetu deceniju, umesto na najbližem, novine i dalje kupuje na istom kiosku u centru grada, u isto vreme, jer je sve to deo rituala, razgovor sa prolaznicima, prodavačicama novina, baš kao i listanje štampe  koje, kako kaže, ne može ništa da zameni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *