Najviše bakra od početka godine

Borski topioničari su u oktobru izlili najviše anoda od početka godine. Proizvedeno je 8.086 tona anodnog bakra, a po rečima tehničkog rukovodioca Topionice Slaviše Stefanovića, moglo se i više da je šarže bilo još.

Rekordni mesečni bilans ovog metalurškog pogona postignut je zahvaljujući dovoljnim količinama koncentrata, koji je sadržao nešto više bakra, ali i stabilnom radu svih agregata nakon poslednjeg remonta.

Otkad je izgrađena nova fabrika sumporne kiseline i rekonstruisana topionica počela da radi po instaliranoj fleš-smelting tehnologiji, 2015. godine, najveća mesečna proizvodnja zabeležena je u septembru prošle godine, kada je dato 8.260 tona anodnog bakra. „S obzirom na to da su rudari prošlog meseca povećali količine otkopane rude i poboljšali kvalitet sirovina u pogledu sadržaja bakra, ali i sumpora – što je izuzetno važno za vođenje novog tehnološkog procesa – nema sumnje da će novembra priliv koncentrata iz domaćih rudnika biti veći, a sa njim i proizvodnja u Topionici“, kaže Stefanović.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *