Najviše novca trošimo na hranu

Da su Srbi hedonisti kada je reč o uživanje u hrani, potvrdilo je još jedno veliko istraživanje. Delom zbog toga što volimo dobro da pojedemo, ali i zbog kulture i običaja, u Srbiji se najviše novca izdvaja za kupovinu hrane, u poređenju sa zemljama Evrope gde najveći deo kućnog budžeta  izdvajaju za stanarinu, kulturne sadržaje i putovanja.

 Domaćinstva u Srbiji su prošle godine prosečno trošila 65 hiljada dinara mesečno. Najviše novca ide na hranu, dok je situacija u EU drugačija jer domaćinstva najveći deo budžeta troše na režije. Pitanje je šta je razlog ovakvoj statistici, odnosno razlici, i da li se sa stepenom bogatstva jedne zemlje to menja?!

Logično je da će onaj ko je bogatiji i više potrošiti, ali postoje i drugi razlozi, navode istraživačke agencije. Stanovnici siromašnih zemalja izdvajaju više novca iz kućnog budžeta za hranu nego oni iz bogatih država. U Srbiji se pojede i popije trećina svega što se zaradi, po čemu je naš narod među rekorderima u Evropi.

U EU na hranu su u proseku u prošloj godini trošili 1.860 evra po stanovniku, a u Srbiji 930 evra. Stručnjaci to objašnjavaju ne samo razlikom u platežnoj moći, nego i kulturološkim razlikama, odnosno drugačijim potrošačkim navikama. U EU se tri puta više troši na restorane i hotele, za šta je dobar primer Italija, gde se proseku jedan ili nijedan obrok priprema kod kuće, a dva konzumiraju u restoranima, kažu u Privrednoj komori Srbije.

U Srbiji se troši gotovo isto na alkoholna pića i duvan kao i u EU, kažu istraživanja, ali je činjenica da građani više pića konzumiraju kod kuće nego u kafanama, gde treba uzeti u obzir primer slava i drugih kulturoloških razlika. To je kod Srba najizraženije upravo u ovom periodu kada se slavi najveći broj slava a priprema i kupuje i za novogodišnje i božićne praznike. Decembar je karakteristična po velikim kupovinama, gde osim poklona, svečane toalete i ostalih svakodnevnih potrepština, u velikoj meri prednjači hrana. U Srbiji je trpeza bogata, a priprema tradicionalnih specijaliteta neizostavna za bilo koju proslavu, naročito slavu ili novogišnje praznike.

 

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *