Uticaj vremena na psihičko zdravlje

S obzirom da  promene vremenskih prilika, aktuelne ovih dana, po pravilu pogoršavaju stanje psihijatrijskih bolesnika, preporuka lekara je da kontrole budu češće, uz napomenu da je uloga porodice ključna u reagovanju na svaku promenu ponašanja hronično obolele osobe.

Ćudljivo jesenje vreme ove godine i velike temperaturne oscilacije negativno se odražavaju na zdravlje hroničnih bolesnika.  Poslednjih dana u prognozama biometeorologa često se može čuti savet, koji se odnosi na  oprez kod nervno labilnih osoba.

S obzirom da promene vremenskih prilika po pravilu pogoršavaju stanje psihijatrijskih bolesnika preporuka je da kontrole budu češće. Pored toga uloga porodice je ključna u reagovanju na svaku promenu ponašanja hronično obolele osobe, s obzirom da ona sama često nije u stanju da primeti kada je vreme za odlazak lekaru i eventualnu promenu terapije”, naglašava dr Miljojko Nešović,  majdanpečki neuropsihijatar.

On, takođe, napominje da grupne terapije za psihijatrijske bolesnike mogu biti od velike koristi u preventivnom smislu, kao i odgovarajuća fizička aktivnost, odnosno boravak na svežem vazduhu.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *