Nakon saniranja klizišta, sledi sanacija korita Malog Peka

MAJDANPEK – Aprilsku proizvodnju na površinskom kopu Rudnika bakra Majdanpek u prvoj polovini meseca uglavnom su obeležili  problemi sa klizištem. Naime, visok nivo vode u Malom Peku i podzemne vode koje su se pojavile iznad magistralnog puta, oštetile su deonicu zaštitnog bedema i puta od operative prema Fazi 1, zbog čega je proizvodnja rude startovala devetog, a jalovine tek 14. aprila.

Sve to, nije u velikoj meri umanjilo proizvodnju bakra, kojeg smo umesto planiranih 2100 tona, dali 1760, zahvaljujući ponovo dobrom sadržaju rude“, kaže Siniša Filipović, upravnik površinskog kopa RBM-a.

Inače, problem sa klizištem je samo delimično rešen, tako da nam tek predstoji sanacija korita reke, što je veliki i ozbiljan posao, s obzirom na to da će verovatno više od 500 metara korita morati da se sanira. Reku ćemo morati da premostimo cevima, na delu na kojem je došlo do proboja, curenja i ugrožavanja nasipa, posle čega bi trebalo da dođe do stabilizacije terena“, dodaje Filipović.

Neplanirani zastoj u aprilu, na površinskom kopu Rudnika bakra Majdanpek, iskorišćen je za servisne i remontne poslove u drugim proizvodnim celinama.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.