Vekovna tradicija porodice Poporanović

0

BOR,BRESTOVAC-U porodici Poporanović iz Brestovca, kod Bora, ovčarstvo je vekovna tradicija. Ljubav prema ovoj životinji prenosi se i uvećava sa kolena na koleno tako da su i poslednje dve generacije odlučile da nastave tamo gde su njihovi preci stali.

Od davnina se bavimo uzgojem ovaca i dostigli smo neki nivo što se tiče kvaliteta“,kaže najstariji član porodice Dragan.

Nakon jagnjenja imaju šezdesetak izuzetno kvalitetnih grla.

Bilo je trojki, a najviše dvojki, više od 60 odsto“, ističe s osmehom Dragan.

Da bi porodica uspela u bilo kom poslu važna je ljubav, sloga i dobra organizacija. Zato su u ovoj porodici podelili poslove. Žene su zadužene za pravljenje sira i za sezonu proizvedu i do stotinu kilograma.

Od Đurđevdana počinjemo da pravimo sir i da prodajemo jagnjad“, nastavlja priču Slobodanka.

Ovčiji sir je masniji i kvalitetniji i ima specifičan ukus. Ljudi koji ga vole rado kupuju naš sir. Znaju da ga ne mešamo već je čist“,kaže najmlađi član porodice Poporanović,Milana.

Ako je je sir dobar i kvalitetan problema u plasmanu nema.

U Beogradu ga prodajemo po 700 dinara za kilogram, a može i po većoj ceni, jer je za njih to delikates. Imamo tržište i najbitniji je da se svako pronađe u nekom poslu“,naglašava Milana.

I Milana se zaista pronašla u ovom poslu. Iako diplomirani ekonomista, jedino se na ovim prelepim  brestovačkim pašnjacima i u svom porodičnom domu oseća sigurno. I što je najvažnije od ovčarstva može da se živi, nastavlja priču ova izuzetno vredna i skromna devojka.

Meni je ovde lepo, radim šta volim i zarađujem za život“, pohvalila nam se na kraju Milana Poporanović.

Nije sramota živeti na selu, i to bi mladi morali da shvate, kaže Milana. Najveća je greška što odlaze u svet misleći da je tamo bolje.I kod nas ima posla od koga može lepo i kvalitetno da se živi.Upravo primer porodice Poporanović to i dokazuje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *