Naplata neizvesna i pored presuda

BOR – Više od 20 stočara iz Boljevačkog sela Rujište još uvek od Borske mlekare nije naplatilo potraživanja za isporučeno mleko od pre dve godine, iako su presude donete u njihovu korist. Osim što su oštećeni nemogućnošću naplate za isporučeno mleko, oni moraju da plate i sudske takse po svakom predmetu, u zavisnosti od vrednosti spora, još oko 45. 000 dinara. Advokat Gordana Riđić Đurić u Boru je još pre više meseci inicirala postupak prinudnog izvršenja, ali potraživanja još uvek nisu naplaćena.

„Do naplate potraživanja nije došlo, jer je račun Borske mlekare blokiran, mada su oni u registru APR-a još uvek vode kao aktivno preduzeće. To je velika greška sistema, jer je zakonodavac dozvolio da se registruju preduzeća koja aktivno rade, a koja pri tom ne moraju da imaju imovinu. Kao i Borska mlekara registruju se kao društvo sa ograničenom odgovornošću i pravno oni odgovaraju samo imovinom preduzeća koja u vidu osnivačkog kapitala može da bude u protivvrednosti 50 eura“
– kaže advokat Gordana Riđić Đurić.
 
U međuvremenu Borska mlekara je promenila sedište, ali sada od imovine ima samo telefon, radni sto i dve stolice.
 
„Njihov direktor dao je izjavu gde navodi da nemaju nikakvu imovinu. Pošto je ovo mali grad znamo da je Borska mlekara imala savremenu opremu, međutim ta imovina se nigde ne vodi kroz knjigovodstvenu evidenciju kao imovina Borske mlekare U tim istim prostorijama gde je radila borska mlekara sada registrovano drugo preduzeće, a protiv borske mlekare nije pokrenut čak ni stečajni postupak“ – ističe Gordana Riđić Đurić.
 
Advokat Gordana Riđić Đurić kaže da je broj oštećenih stočara mnogo veći. Prema njenoj proceni pred borskim sudom inicirano je više od stotinu predmeta iz borske i zaječarske opštine koji su pravosnažno okončani. Slična situacija je bila i u slučaju borske klanice, samo što su stočari novčano više oštećeni. Riđić Đurić je navela primer jednog stočara koji je Klanici prodao četiri bika i dve krave i još jednu najbolju kravu iz štale da bi izmirio sudske takse. Dobio je sve presude, ali na žalost klanica mu nije isplatila dugovanja, jer je u stečaju.
[iframe frameborder=“0″ width=“560″ height=“315″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2hi3k3″ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.