Nastavljen štrajk prosvetara u Boru

SRBIJA, BOR – Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, čiji je član i Forum sindikata obrazovanja u Boru odbili su da potpišu poseban kolektivni ugovor i sporazum o rešavanju spornih pitanja u prosveti i odlučili da nastave štrajk. Sporazum sa ministrom prosvete Srđanom Verbićem potpisali su Granski sindikat prosvetnih radnika Srbije „Nezavisnost“ i sindikat obrazovanja Srbije, odnosno dva od četiri reprezentativna sindikata.

„To praktično znači da će sporazum stupiti na snagu ukoliko ga potpiše još jedan sindikat, jer bi trebalo da većina da potpiše. Pošto Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije čiji smo i mi članovi, kao i Sindikat radnika u prosveti nisu potpisali, sporazum je van snage, kao i kolektivni ugovor. Mi smo tražili da potpišemo kolektivni ugovor, ali nažalost u ministarstvu to nisu hteli“
– ističe Milan Petrović predsednik Foruma sindikata obrazovanja Bora.
 
Članovi Unije sindikata prosvetnih radnika smatraju da ne postoje čvrste garancije da će dogovoreno biti i ispunjeno, a sporan je bio član 2, koji kako kaže Milan Petrović: „Nigde ne definiše kolika će biti ta pomoć koju nadležni nude, mada mi ne tražimo pomoć jer smo svi radno sposobni i tražimo plate, a takođe ne zna se ni kolika će biti ni kada će biti dodeljena novogodišnja nagrada. Stoji takođe da će pregovori o početku razgovora biti tek 1. juna, odnosno do 1. juna, što smatramo da je neozbiljno“.
 
 
Nastava u školama u kojima su nastavnici članovi sindikata koji su potpisali sporazum biće normalizovana, dok će u blizu 500 škola u Srbiji časovi i dalje trajati pola sata, jer će članovi Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije štrajkovati do ispunjenja zahteva, među kojima je i uvođenje platnih grupa i platnih razreda u javnom sektoru.
Autor: Elda Dragaš
[iframe frameborder=“0″ width=“560″ height=“315″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2hi0vr“ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.