„Narandžasti meteo alarm“ na istoku Srbije

Na teritoriji istočne Srbije na snazi je narandžasti meteo alarm, jer su za večernje sate, u toku noći i prepodneva u ponedeljak u najavi obilne padavine, lokalno više od 30 milimetara, uz mogućnosti za kratkotrajne vremenske nepogode, praćene gradom i vetrom olujne jačine.

Na osnovu obaveštenja Sektora za vanredne situacije, odeljenja za vanredne situacije na teritoriji Zaječarskog upravnog okruga upućene su na stanje pripravnosti, kao i da preduzmu sve neophodne definisane mere i postupanja u slučaju rizika od moguće pojave opasnosti od poplava, odnosno ekstremnih vremenskih nepogoda. Prema informacijama iz Sektora za vanredne situacije, potrebno je obratiti pažnju na sprečavanje mogućih pojava urbanih poplava u naseljenim mestima, bujica, pojavu odrona i moguće aktiviranje klizišta. Takođe, sve komunalne službe i ostali subjekti osposobljeni za reagovanje u ovakvim situacijama obavešteni su o mogućnosti njihovog angažovanja u slučaju potrebe.

Narandžasti meteo alarm, inače, podrazumeva da su prognozirane potencijalno opasne vremenske pojave, takvog intenziteta da mogu izazvati materijalnu štetu i izazvati opasnosti za ljude i životinje, zbog čega treba biti obazriv i redovno informisan o detaljima očekivanih vremenskih uslova.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *