Narodnoj banci Srbije prodate dve tone zlata

0

BOR – Prihod koji je u prethodnoj godini Serbia Zijin Copper ostvarila prodajom svojih proizvoda na domaćem i ino-tržištu iznosio blizu 700 miliona američkih dolara. Kompanija je najviše deviza zaradila od prodaje više od 70 hiljada tona katodnog bakra.  Promet „crvenog“ metala sa inostranstvom, gde je plasirano više od 54 hiljade tona katoda, iznosio je više od 340 miliona dolara. Domaćem tržištu je u isto vreme isporučeno više od 16 hiljada tona katodnog bakra i po tom osnovu Kompanija je prihodovala 101 milion dolara, saopšteno je iz menadžmenta ove kompanije.

Najveći kupci na inostranom tržištu bili su Kina, Bugarska, Turska, Hrvatska i Italija. Samo od prodaje bakra, dakle, Serbia Zijin Copper je u 2020. godini prihodovala više od 440 miliona dolara. Prodajom ostale robe – zlata, srebra, platine, paladijuma, selena i bakar-sulfata prihodovano je dodatnih 245,7 miliona dolara. Skoro polovinu tog novca je na račun Serbia Zijin Copper uplatila Narodna banka Srbije, kojoj je isporučeno 2.056 kilograma zlata, naglašavaju u ovoj kompaniji.

U istom periodu u Kinu je za 10 miliona dolara izvezeno 15,4 tone srebra, dok je u Švajcarskoj prodato 11 kilograma platine i nepunih sto kilograma paladijuma, ukupne vrednosti oko sedam miliona dolara. Skoro hiljadu tona bakar-sulfata, vrednosti 1,7 miliona dolara, prodato je 2020. na domaćem tržištu i izvezeno u Mađarsku, Bosnu i Hercegovinu i Bugarsku. U januaru ove godine realizovana je prodaja robe u iznosu 65,6 miliona dolara. U kasu se najviše para slilo od prodaje 7,3 hiljade tona bakra – ukupno 58,4 miliona dolara. Takođe, januara je Narodnoj banci Srbije isporučeno sto kilograma zlata, kažu u kompaniji Serbia Zijin Copper.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *