Narodnom muzeju Zaječar odobreno 4.400.000 dinara za dva projekta

0

ZAJEČAR – Zgrada u kojoj se Narodni muzej „Zaječar“ nalazi od svog osnivanja 1951. godine, sagrađena je davne 1927.godine i decenijama je bila prepuštena zubu vremena. Pročelje zgrade nekoliko puta se urušavalo, preteći da ugrozi bezbednost prolaznika, zaposlenih i posetilaca.

Sredstvima sa konkursa Ministarstva kulture nastaviće se rekonstrukcija započeta prošle godine, kada je sanirana zadnja – istočna fasada zgrade, koja je godinama bila u lošem stanju. Vrednost projekta je četiri miliona dinara“, rekla je direktor muzeja dr Maja Živić.

Direktor muzeja je istakla da predmeti iz Romulijane, izloženi u stalnoj arheološkoj postavci, spadaju u najznačajnija umetnička ostvarenja iz razdoblja pozne antike i da su među njima i spomenici koji imaju vrednost jedinstvenih istorijskih svedočanstava.

Кomisija za ocenjivanje projekata na konkursu je prilikom dodeljivanja sredstava imala u vidu bogatstvo i značaj zbirki muzeja, a posebno činjenicu da se ova institucija stara o Feliks Romulijani, jedinom arheološkom nalazištu u Srbiji na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine“, dodala je Živić.

Osim ovog, zaječarski muzej dobio je još 400 hiljada dinara za projekat “Putovanje kroz vreme – Zaječar na starim razglednicama”. Reč je o izložbi koja će pre svega biti interesantna građanima Zaječara, ali i svima koji žele da se upoznaju sa istorijom grada.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *