U Gimnaziji „Bora Stanković“ u Boru 90 mesta za svršene osnovce

BOR – Kao i prethodnih godina Gimnazija „Bora Stanković“ u Boru školske 2020/21. godine upisuje tri nova odeljenja u prvi razred. Društveno-jezički smer, dva odeljenja i prirodno-matematički smer, jedno odeljenje, ukupno 90 mesta. U skladu sa potrebama privrede i društva, gimnazije u Srbiji su prilagodile nastavne planove i programe. Izbornim predmetima se poklanja više pažnje, posebno u završnim godinama, a uvode se i specijalizovani programi da bi se omogućila veća prohodnost ka višim školama i fakultetima.

U reformi se uvidelo da gimnaziji nedostaje praktični deo. Da je potrebna veća povezanost sa praksom i sa društvenim okruženjem. Dati su izborni programi. U prvom i drugom razredu sluša se po jedan čas sedmično. Mi smo se u borskoj gimnaziji opredilili za jezik, medije i kulturu, za zdravlje i sport, umetnost i dizajn, kao i za primenjene nauke. Učenici se opredeljuju i ova ocena ulazi u prosek. To je dobra priprema, dok je u trećem i četvrtom razredu ozbiljniji i sadržajniji program, sa dva časa izborne nastave sedmično. To su, na primer savremene tehnologije što je veoma zanimljivo u informatičkoj eri, gde učenici pored računarstva i informatike uče i dodatne teme. Potom i primenjene nauke jedan, izborni predmeti koji pripremaju učenike za medicinske fakultete, kao i primenjene nauke dva koje su orijentisane ka tehničkim fakultetima. Tu je deci omogućeno da obilaze određene pogone, da pišu istraživačke radove i slično“, rekla je Miljana Golubović direktor Gimnazije „Bora Stanković“ Bor.

U borskoj gimnaziji se nadaju da će sva slobodna mesta u prvom razredu u narednoj školskoj godini biti popunjena, jer kako je rečeno, ova obrazovna ustanova omogućava svršenim srednjoškolcima mogućnost upisa na svim višim školama i fakultetima u Srbiji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *