Nedelja oralnog zdravlja – „Osmehni se zdravo”

BOR – Nedelja zdravlja usta i zuba u našoj zemlji se obeležava prema Nacionalnom kalendaru zdravlja. Najvažnija tema i ove godine jeste prevencija bolesti, a ideja je da se obeležavanjem Nedelje oralne higijene, pažnja javnosti skrene na značaj zdravlja usta i zuba, kao važne komponente opšteg zdravlja. Cilj je da se različitim akcijama i predavanjima, stanovništvo informiše o značaju oralnog zdravlja i merama prevencije, a posebno o potrebi i mogućnostima da se ličnim i kolektivnim angažovanjem i pozitivnim ponašanjem čuva i unapređuje zdravlje usta i zuba.  Nedelja oralne higijene ove godine obeležava se od 18. do 24. maja pod sloganom „Osmehni se zdravo”.
Za zdrav i blistav osmeh, ali i zdrav organizam, neophodno je redovno i pravilno pranje zuba, jezika i obraza. Uz to, važne su i redovne stomatološke kontrole, a građanima su dostupni i različti preparati za svakodnevnu upotrebu koji smanjuju broj bakterija u usnoj duplji i jaaju desni.
Iz borskog Doma zdravlja apeluju na građane, prvenstveno roditelje da pozitivnim primerom utiču na decu i nauče ih važnosti higijene usta i zuba. Prema procenama stomatologa, građani o oralnoj higijeni ne vode dovoljno računa zbog loše ekonomske situacije, ali i loših navika. U svetu, 60 do 90 odsto školske dece ime zubni kvar, a 30 odsto stanovništva 65 do 74 godine starosti nema nijedan svoj zub.
[iframe frameborder=“0″ width=“600″ height=“450″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2qk8av“ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *