Nedelja prevencije raka grlića materice

BOR – Sa blizu 1300 novoobolelih i 500 umrlih žena, rak grlića materice drugi je vodeći uzrok obolevanja i četvrti uzrok umiranja ženske populacije u našoj zemlji. Da od ove bolesti oboleva i veliki broj žena u Borskoj opštini, pokazali su redovni ginekološki pregledi.

„U toku prošle godine kancer je otkriven kod 11 žena, a kod 15 utvrđene su premaligne promene na grliću materice. Od ukupnog broja žena, pozivu za sistematski pregled odazvala se polovina“, kaže dr Jelena Jovanović, ginekolog akušer u Opštoj bolnici u Boru.

Veliki procenat oboljevanja žena od ove bolesti, ukazuje na značaj skrininga za rano otkrivanje raka grlića materice, koji je besplatan za sve žene starosti od 25 do 64 godine.

„U skoro 100 odsto slučajeva uzročnik je HPV, tj. visoko onkogeni tipovi virusa. Oni se otkrivaju na redovnim sistematskim pregledima, koji podrzumevaju totalno bezbolne metode, od samog ginekološkog pregleda preko uzimanja papa brisa, kolposkopije, odnosno pregleda grlića na mikroskopu i za sad kod nas još uvek ne kao redovan skrining HPV tipizaciju, koja je isto bezbolna metoda gde se može otkriti da li žena ima taj tip virusa koji može uzrokovati karcinom. Najbolja preventiva je zaštićeni polni odnos, jer je HPV glavni uzročnik bolesti, tako da zapravo treba sprečiti HPV infekciju, time što će se voditi računa o ponašanju u tom smislu. To znači da se ne stupa rano u polne odnose, da se ne menjaju često partneri i da su odnosi dok se nema stalni partner pod zaštitom“, kaže dr Jelena Jovanović, ginekolog akušer u Opštoj bolnici u Boru. 

Kao način zaštite od humanog papiloma virusa, uzročnika kancera grlića materice, u svetu se veoma uspešno već deset godina primenjuje vakcina. Prošle godine Srbija je dobila samo 2000 doza koje su iskorišćene za vakcinaciju dece i adolescenata u Beogradu, Kragujevcu, Kikindi i Požarevcu. Očekuje se da će ove godine dobrovoljna HPV imunizacija dečaka i devojčica uzrasta od 12 godina biti moguća na teritoriji cele zemlje. 

Nedelja prevencije raka grlića materice, 23. januar 2017. (RTV Bor)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *