Nega kože u zimskim uslovima

BOR – Ljudski organizam je  u zimskom periodu  najosetljiviji i  podložan je  raznim infekcijama. Istovremeno tokom zimskih, hladnih i vetrovitih dana i koža je izložena raznim negativnim vremenskim uticajima, koji mogu da dovedu do njenog isušivanja, perutanja, pucanja i iritacije. U zimskom periodu se pogoršavaju i već postojeća hronična oboljenja kože  kao što su ekcemi, dermatitis i psorijaza, pa se savremeni čovek sve  više  susreće sa problemima suve i osetljive kože  sklone  raznim alergijama i oboljenjima.

„Jedna od osnovnih funkcija kože jeste njena odbrambena uloga, koja sprečava gubitak tečnosti sa površine našeg tela. Tu barijeru čine masnoće koje formiraju zaštitni lipidni film na površini kože. Hladan zimski vazduh je suv, smanjuje se količina prirodnih masnoća i sa površine kože isparava veća količina tečnosti. Rezultat svega je suva, gruba koža podložna svrabu, iritaciji, nastanku ekcema“ 
– kaže dr Ljubica Milošević, dermatolog u borskom Domu zdravlja i dodaje „Oštećenju  kože tokom zime doprinosi i grejanje u prostorijama sa suvim i toplim vazduhom. A tokom zime se pogoršavaju već postojeća hronična oboljenja kože kao što su atopijski i seboreični dermatitis, ekcem i psorijaza. Takođe crvenilo i prošireni kapilari na licu postaju izrazitiji zbog naglih prelazaka sa hladnog u tople prostorije. Građani koji posećuju planine morali bi da se zaštite od sunca i refleksije od snega korišćenjem krema sa zaštitnim faktorom“.

Higijena je pola zdravlja, ali ni tu ne treba preterivati sa dugotrajnim toplim kupkama i antibakterijskim sapunima, a u poslednje vreme  pedijatri i kožni lekari  upozoravaju da ni bebe ne treba svakodnevno kupati jer se na taj način uklanja prirodna zaština masnoća i  isušuje i dehidrira već tanka i osetljiva koža bebe.   
Koža na rukama je tanja i osetljivija od ostalih delova tela, ima manje prisutnih lojnih žlezda, često je zimi sklona sušenju, pucanju i nastanku ekcema.
[iframe frameborder=“0″ width=“480″ height=“270″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2fh3gn“ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *