U Srbiji je sve više saobraćajnih nezgoda i nesreća sa ozbiljnim posledicama koje izazivaju mladi vozači, odnosno početnici. Takav primer bila je i nezgoda koja se dogodila juče u Boru, kada je sedamnaestogodišnjak autom udario pet osoba, od kojih su četiri lakše, a jedna teže povređena.

BOR – Mladi vozači, početnici, sve češće na putevima Srbije, posebno u naseljenim mestima izazivaju teže saobraćajne nezgode. Danak koji plaćaju neiskustvu, prebrzoj vožnji, pokušaju da se dokažu ili pokažu pred drugima velik je kako za njih, tako i za druge učesnike u saobraćaju.

Pet povređenih osoba od kojih jedna teže u nezgodi koja se dogodila u Boru 3.novembra, koju je izazvao maloletni sedamnaestogodišnji vozač, rečito govori o tome. A, kakva su zakonska pravila?

„Prema zakonu, licu do osamnaeste godine izdaje se privremena vozačka dozvola i uz položeni vozački ispit, u tom periodu automobilom može da upravlja samo u pratnji starijeg vozača. Najčešće greške vozača početnika u saobraćaju, a koje rezultiraju nezgodama ili nesrećama su prebrza vožnja i nedovoljno iskustvo vozača, naglašavaju u auto školama“, kaže Božidar Stupar, koordinator rada auto škola Borskog i Zaječarskog okruga

Da je slična situacija i u drugim državama, govori i studija urađena u Americi, gde među najčešće greške koje prave vozači početnici, posebno tinejdžeri spadaju nepažljiva, previše rizična i brza vožnja, preveliki broj putnika u automobilu, vožnja u alkoholisanom stanju, bez pojasa i korišćenje mobilnog telefona u toku vožnje.

Vozači početnici, 4. novembar 2016. (RTV Bor)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *