Nepravilan govor kod više od polovine budućih prvaka

0

Sistematski pregledi budućih prvaka u Majdanpeku, koji podrazumevaju i odlazak kod logopeda, pokazali su da gotovo 60 odsto njih nema pravilan izgovor pojedinih glasova. Pored toga, kod dece ovog uzrasta uočava se sve češći nedostatak pažnje, što je, između ostalog, rezultat manjka komunikacije, kako među vršnjacima, tako i sa roditeljima.

MAJDANPEK – Sistematski pregledi budućih prvaka u Majdanpeku, koji podrazumevaju i odlazak kod logopeda, pokazali su da gotovo 60 odsto njih nema pravilan izgovor pojedinih glasova, posebno s, z, c, š, ž, č, dž, l, r i lj.

Treba naglasiti da govor kod dece nije izgrađen ako dete izgovara sve glasove, već je bitno da je očuvana jezička struktura i da je prisutno razumevanje onoga što se izgovara“, objašnjava Ana Vukmirović Barbulović, logoped u Dečjem dispanzeru majdanpečkog Doma zdravlja.

Pored toga, dodaje ona, kod dece ovog uzrasta uočava se sve češći nedostatak pažnje, što je, između ostalog, rezultat manjka komunikacije, kako među vršnjacima, tako i sa roditeljima, od čije motivacije mnogo zavisi napredovanje u govorno jezičkim tretmanima.

Takođe, brojni problemi u izgovoru i motorici, između ostalog, rezultat su i prekomerne upotrebe mobilnih telefona i drugih sličnih aparata kod dece predškolskog uzrasta, a na roditeljima je da to ograniče, ili bar svedu na prihvatljivu meru.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *