Nezadovoljni ratari i otkupljivači

BOR – Ova godina je izuzetno nepovoljna za ratare, ali  i za zemljoradničku zadrugu  Uljarica u Negotinu, koja je inače, najveći otkupljivač suncokreta u Srbiji. Zbog nezapamćene višemesečne  suše koja je bila izražena na području cele  republike Uljarica će od ratara ove sezone otkupiti oko 25.000 tona suncokreta, što je upola manje nego  prethodnih godina.

Negotinska zemljoradnička zadruga, koja je u sastavu Viktorija grupe, organizuje poljoprivrednu proizvodnju sa ratarima i poljoprivrednim dobrima iz Istočne Srbije, Braničevskog okruga i dela Vojvodine na oko 12.000 hektara. Polovinu količine suncokreta otkupljuje od ratara sa područja borskog okruga koji su ovom kulturom zasejali 6.000 hektara.  U ovom delu jugoistočne Srbije žetva je završena na 70 odsto površina i prosečan rod je od 1.500 do 1.700 kilograma po hektaru.  Cena suncokreta još nije određena, očekuje se da će u zavisnosti od kvaliteta biti od 36 do 38 dinara za kilogram. Najveću količinu ratari  u borskom okrugu isporučuju na osnovu razmene za repromaterijal uzet za prolećnu setvu.

Zemljoradnička zadruga Uljarica u Negotinu spremna je  i za otkup ostalih kultura, pre svega, kukuruza čija je berba počela ranije nego prethodnih godina i kod koga se očekuje rod manji i do 70 odsto.

Iako je rod i otkup pšenice bio bolji, to nije dovoljno da bi se ublažile posledice  ovogodišnje suše.  Ratarima preti opasnost da nemaju dovoljnu količinu proizvoda  da se razduže, pa će, kažu odgovorni  u zemljoradničkoj zadruzi Uljarica, biti primorani da do naredne sezone ovaj manjak nadoknade iz sopstvenih sredstava.

[iframe frameborder=“0″ width=“600″ height=“450″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x35lpdf“ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *