Nova turistička sezona u Opštini Knjaževac

BOR,KNJAŽEVAC – Turistička organizacija Opštine Knjaževac spremno je dočekala novu sezonu i pripremila bogat i raznovrstan program za turiste i sugrađane. Prvi deo Turističko  privredna manifestacije „Đurđevdanski susreti – Molitva pod Midžorom“ održan je u selu Vrtovac na Đurđevdan 6. maja obrednim ritualom, berbom cveća i bilja i ritualnim pletenjem venaca na reci, obrednom povorkom. Drugi deo Manifestacije održava  se u selu Balta Berilovac .

Prve subote nakon Đurđevdana u selu Balta Berilovac imamo privredno kulturni deo manifestacije, pa ove subote naše posetioce očekuje izuzetno bogat kulturno umetnički program. Takmičiće se učesnici u pripremanju jagnjeće čorbe, ocenićemo najbolji staroplaninski sir, najbolji belmuž, biće tu i izbor najlepše staroplaninske trpeze, deca će se takmičiti u čobanskim igrarijama a biraćemo i najlepšu čobanicu. U kulturno umetničkom programu imaćemo pet folklora a specijalni gost ove godine biće Jelena Tomašević„, kaže Boban Marković direktor Turističke organizacije Opštine Knjaževac.

Nakon Molitve pod Midžorom, Knjaževac će biti domaćin trubačima koji se pripremaju za ovogodišnje takmičenje u Guči.

Već 18. maja imamo manifestaciju Zvuci trube sa Timoka. Ove godine je to drugi put predtakmičenje za Sabor  trubača u Guči. Imamo deset orkestara, osam u takmičarskom a dva u revijalnom delu programa. Pobednik će učestvovati na Saboru trubača u Guči. Tokom leta će biti dosta događaja vezano za Staru planinu. Drugog i trećeg juna imaćemo Vikend adrenalina, kako smo ga mi nazvali, a sadrži brdsko – planinski maraton koji organizuje Savez extremnih sportova, to je trka na 2000 metara na planini,  gde će učestvovati više od 500 učesnika iz 25 zemalja, sa četiri kontinenta. Tu trku prepoznalo je i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija i pomoglo nam. Istog vikenda organizujemo i skup ljubitelja ATV vozila, takođe iz čitavog sveta„, dodao je Marković.

Jedan od najvećih turističkih potencijala Opštine Knjaževac je Stara planina koja je primila 30 odsto više gostiju protekle zimske sezone,  pa će akcenat  ovog leta biti na poboljšanju letnjeg planinskog turizma, kaže Boban Marković.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *