Novi ciklus vakcinacije protiv ovosezonskog gripa u Boru

BOR – Kao retko koje sezone interesovanje građana za vakcinu protiv gripa u Boru je veliko. Do sada je za potrebe Borana iskorišćeno  2.600 doza ove vakcine, po seoskim ambulantama I punktovima u gradu, u Klubu za stara lica, u Dnevnom boravku za decu ometenu u razvoju “Mozaik, Udruženjima penzionera i obolelih od multipleskleroze, Domu za stare. Centru za prevetivnu zdravstvenu zaštitu borskog Doma zdravlja isporučena je nova količina ovog cepiva, a reč je o holandskoj četvorovalentnoj vakcini za prevenciju po dva tipa virusa gripa, kategorije A i B, sa širokim spektrom dejstva, kažu epidemiolozi.

Ovo nije split vakcina, ali je za nijansu delotvornija od vakcine iz prethodnih sezona. Deluje nakon tri, četiri sedmice od imunizacije, stvarajući dobar imunitet od živog virusa gripa. Vakcina se ne daje deci mlađoj od tri godine. Za razliku od vakcine koju smo koristili u prethodnoj imunizaciji kod ove se može pojaviti više nuspojava, poput lokalnih reakcija na bol, crvenilo, otoka na mestu davanja, kod pojedinih može da se javi blagi porast telesne temperature i eventualno bol u mišićima, malaksalost I slabost” istakla je dr Javorka Stankulić, epidemilog

S obzirom na to da je potražnja za vakcinom protiv gripa u Boru ove godine iznad očekivanog procenjuje se da bi tek nabavka još nekoliko stotina doza cepiva bila dovoljna da u potpunosti zadovolji potrebe građana.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *