Budžet Grada Bora veći od tri milijarde dinara u 2020. godini

BOR – Članovi Gradskog veća u Boru usvojili su na današnjoj sednici 12 predloga odluka, od kojih će se deset naći na narednosj sednici Skupštine grada.

Najvažnija odluka je o predlogu gradskog budžeta za 2020. godinu kojom se predviđa da će lokalni budžet u narednoj godini iznositi dve milijarde 991 miliona dinara iz sopstvenih prihoda, uz dodatnih 230 miliona dinara predviđenih iz ostalih izvora sredstava, odnosno od projekata, tako da će na raspolaganju biti oko tri milijarde i 226 miliona dinara. Javna rasprava o nacrtu budžeta završena je 16. decembra i većina predloga za izmene koji su građani uputili ušla je u budžet.

Najviše sredstava, oko 700 miliona dinara, planirano je za saobraćajnu infrastrukturu, a osim nastavka asfaltiranja u gradskim i seoskim mesnim zajednicama, planirana je i izgradnja novih puteva od pojata do Donje Bele Reke i od naselja Bor 2 do Banjskog polja. Za oblast zaštite životne opredeljeno je 134 miliona dinara, od kojih je 55 miliona predviđeno za realizaciju Kratkoročnog akcionog plana za smanjenje zagađenja vazduha u Boru. Predviđeno je između ostalog i po 30 miliona dinara za subvencije socijalno ugroženim porodicama za plaćanje komunalnih usluga i za sufinansiranje skupština stanara koje žele da unaprede energetsku efikasnost zgrada spoljnom izolacijom.

Usvojeni su i predlozi odluka o izmenama u dopuna planova poslovanja pojedinih komunalnih preduzeća u Boru, prestanku rada budžetskog fonda za finansiranje razvoja poljoprivrede, populacionu politiku i zaštitu životne sredine, koji po novim zakonskim odredbama više nemaju svoj podračun već potpadaju pod gradsku upravu, tako da se oni ne gube već menjaju nadležnost.  Usvojena je i odluka o sprovođenju javne rasprave o Kratkoročnom akcionom planu za smanjenje zagađenja vazduha u Boru, čiji nacrt je završen,a javna rasprava održaće se od 23. decembra do šestog januara, dok će okrugli sto na ovu temu biti organizovan 3. januara.

O ovom i ostalim usvojenim predlozima odlučivaće odbornici Skupštine grada na sednici koja bi trebalo da bude održana 26. decembra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *