Novi kriterijumi za besplatne udžbenike

0
SRBIJA, BOR – Ministarstvo prosvete odlučilo je da od  naredne školske 2015/16. godine besplatne udžbenike država  podeli  deci samohranih roditelja, deci  iz hraniteljskih porodica i domova za nezbrinutu decu, iz porodica sa oba nezaposlena roditelja i drugim učenicima iz materijalno ugroženih porodica, bez obzira na to da li pohađaju osnovnu ili srednju školu.

Milovan Božović
koordinator rada srednjih škola u Boru kaže: „Ministarstva prosvete  apeluju na škole, nastavnike i roditelje  da ne  nabavljaju udžbenike do kraja marta, jer će do tada biti poznato  koji učenici i u kom obimu  će dobiti besplatne udžbenike. Na osnovu formiranih kriterijuma, roditelji  će moći da se prijave za besplatne udžbenike već u prvoj polovini marta. O novom planu raspodele  knjiga  ministarstvo će narednih dana obavestiti sve škole i osnovne i srednje jer je predviđeno da besplatne udžbenike dobiju i srednjoškolci. Pomoć je potrebna i jednom delu učenika u starijim razredima osnovne, kao i u srednjoj školi, i to je svakako za pohvalu u ovim kriznim vremenima“.
 
On takođe dodaje da je u mašinsko elektrotehničkoj školi u Boru  godinama postoji berza knjiga, na kojoj učenici starijih razreda po veoma povoljnim cenama prodaju svoje knjige mlađima. Pokazalo se da je to veoma dobar način uštede.
Besplatne udžbenike prethodnih godina učenici od prvog do četvrtog razreda osnovne škole  dobijali su  za predmete: maternji jezik, matematika i svet oko nas dok su za ostale predmete roditelji sami nabavljali udžbenike. Učenici su imali obavezu da  poklonjene udžbenike vrate neoštećene. Ovaj model pokazao je i druge manjkavosti,ali u ministarstvu veruju da će primenom novih kriterijuma to biti otklonjeno. Sredstava namenjena za ovaj projekat  ista su  kao prošle godine a iznose oko 600 miliona dinara.
[iframe frameborder=“0″ width=“560″ height=“315″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2hzrjm“ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *