Hitna pomoć pojačano intervenisala

ZAJEČAR – Proteklog vikenda u zaječarskoj Službi Hitne pomoći više od 300 ljudi se javilo sa različitim zdravstvenim problemima. Na terenu je bilo 60 intervencija, a 250 pacijenata pregledano je u ordinaciji, najčešće zbog povišene telesne temperature. Klinička slika pokazuje da se radi o virusu sličnom gripu. Lekari kažu da apsolutna zaštita ne postoji ali je najbolja za sada poznata I dokazana metoda vakcinacija, posebno za one koji već imaju narušeno zdravlje. Međutim događa se da komplikacije imaju I zdravi pa čak I mlađi pacijenti kod kojih se pojavi akutni respiratorni distres sindrom, što može imati I smrtni ishod.
Ukoliko se pojave simptomi poput visoke temperature, drhtavice, slabosti, povraćanja, mučnine i  bolova u zglobovima savet lekara je,  pored već poznate terapije, strogo mirovanje, kako bi se organizam izborio sa virusima, koji se repliciraju u tom periodu. Treba uzimati lekove koji snižavaju temperaturu, vitamine i preparate za poboljšanje apetita.

„Evidetno je da vlada virus sličan gripu s obzirom na kliničku sliku. Problem je ako se kao posledica pojavi I upala pluća ili srčane smetnje, što neretko, posebno kod hroničnih bolesnika, može imati I smrtni ishod“,
kaže dr Dragan Živković, lekar Službe hitne pomoći ZC Zaječar.
[iframe frameborder=“0″ width=“480″ height=“270″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2hzro7″ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *