Novi pravilnik o obaveznoj imunizaciji

BOR – Ministarstvo zdravlja usvojilo je novi Pravilnik o obaveznoj imunizaciji početkom maja, a u skladu sa tim vakcinaciju će  nastaviti da sprovodi i Epidemiološka služba borskog Doma zdravlja. Među obaveznim vakcinama, u narednom periodu, biće i vakcina protiv sezonskog gripa za koju iz godine u godinu vlada sve veće interesovanje.

Aktivna i pasivna imunizacija protiv sezonskog gripa sprovodi se po kliničkim i epidemiološkim indikacijama, pa obuhvata starije osobe od 65 godina, hronične bolesnike, trudnice i decu ukoliko to zahtevaju kliničke indikacije kao i zdravstvene radnike“, kaže dr Javorka Stankulić, rukovodilac Centra za preventivnu zdravstvenu zaštitu u borskom Domu zdravlja.

Krajem prošle i početkom ove godine u Boru je bilo najveće interesovanje za vakcinu protiv gripa, pa je utrošeno 2630 doza vakcine.

Bilo je najveće interesovanje do sada, najviše starijih ljudi ali i ostalih mlađih Borana. Utrošili smo 2630 doza vakcine, tako da nije bilo epidemije, čak nije ni povećan broj obolelih od gripa„, napominje dr Stankulić.

Inače, Pravilnik predviđa obaveznu imunizaciju stanovništva protiv zaraznih bolesti: tuberkuloze, difterije, tetanusa, dečje paralize, velikog kašlja, malih boginja, zauški, hepatitisa B, oboljenja izazvanih hemofilusom influence tip b i streptokokom pneumonije.

Država planira uvođenje  strožih mera prema svima koji se protive vakcinaciji. Sem u školama gde će prilikom upisa dece među obaveznim papirima biti i vakcinacioni karton, kontrola će biti i u vrtićima, a planiraju se i nemogućnost izlaska iz zemlje, registracije vozila ili zapošljavanja ako lice nije vakcinisano i druge oštre mere koje će sve građane bukvalno primorati da se vakcinišu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *