Novi program razvoja poljoprivrede za jug i istok Srbije

BOR- Više od stotinu poljoprivrednih proizvođača na području Grada Bora dobilo je rešenja  o dodeli subvencija za kupovinu opreme za pčelarstvo, nabavku priključnih mašina za zaštitu bilja i mašina za skidanje useva. Za ove namane Grad Bor je izdvojio osam miliona dinara, od ukupno 45 miliona, koliko je planirano za sufinansiranje poljoprivredne proizvodnje u ovoj godini. Poslednjih godina situacija se drastično promenila na bolje kada su u pitanju izdvajanja iz gradskog budžeta za razvoj poljoprivrede na području Bora, istakao je ministar u vladi Srbije Branislav Nedimović.

Nema danas poljoprivrede bez ulaganja u opremu. Ovde je specifična situacija, ali mislim da pčelarstvo i voćarstvo mogu da donesu rezultate“, rekao je Branislav Nedimović, ministar za poljoprivredu.

Pre nekoliko godina poslušao sam ministra Nedimovića i pitali smo svakog poljoprivrednika šta im je potrebno. Po prvi put smo sačinili program kakav odgovara poljoprivrednicima“, rekao je Aleksanadar Milikić, gradonačelnik Bora.

Borski poljoprivredni proizvođači su zadovoljni izdvajanjem finansijskih sredstava iz Gradskog budžeta, ali i pomoći države.

Nakon podele rešenja o dodeli subvencija poljoprivredni  proizvođači su ministru Nedimoviću postavili veliki broj pitanja,a jedno se odnosilio na nejednaka ulaganja u poljoprivredu u Vojvodini i manjim sredinama kakav je Bor.

Za istok i jug Srbije biće posebne subvencije. Ovo područje će imati niže kvote i veću subvenciju u odnosu na Vojvodinu. Vi ovde nemate državnu zemlju, a sa druge strane nema ljudi. Planiramo da dajemo i neke druge povoljnosti. Primera radi za kupovinu neke mašine, vi dajete 30 odsto, država 40 i 30 procenata vrednosti dobijate na kredit . To će biti novi program za Istok Srbije,“ dodao je na kraju Nedimović.

Ovaj program je spreman za realizaciju, jer je još u januaru potpisan sa svetskom bankom. Vrednost kredita  je 48 miliona eura i biće namenjen razvoju poljoprivrede isključivo na jugu i istoku Srbije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *