Novine u sistemu obrazovanja od naredne školske godine

BOR, SRBIJA – Od početka naredne školske godine učenike osnovnih škola u Srbiji očekuju brojne promene u obrazovnom sistemu. One ipak, prema najavama iz Ministarstva prosvete, neće dodatno opteretiti učenike. Najviše promena biće za učenike od petog do osmog razreda osnovnih škola.

Za đake koji naredne školske godine kreću u peti razred, obavezni izborni nastavni predmet „izabrani sport“ transformiše se u „sportske aktivnosti“, koje će se realizovati u toku nastavnog dana, kao svakodnevne fizičke aktivnosti. Broj časova se sa jednog nedeljno povećava na jedan i po. To neće ulaziti u fond časova pa se time neće ni povećati opterećenost učenika, dok će sa druge strane učenici imati mnogo više fizičkih aktivnosti. Još jedna novina tiče se predmeta „fizičko vaspitanje“. Iako su kroz školske programe u ostalim predmetima pristune teme iz oblasti seksualnog i zdravstvenog vaspitanja, one će od septembra biti zastupljene i to kroz predemet „fizičko vaspitanje“. To će važiti za sve učenike od petog razreda osnovne škole.

Takođe, učenici od petog do osmog razreda imaće i novi model učenja,  preduzetničko obrazovanje. Izmene nastavnog plana i programa odnose se, u najvećem delu, na uvođenje obaveznog nastavnog predmeta „informatika i računarstvo“. Od 1. februara se očekuje da počne da radi dve stotine savetnika-saradnika, koji bi, zajedno sa prosvetnim savetnicima, posećivali obrazovno-vaspitne ustanove. Sve školske biblioteke ove godine bi trebalo da dobiju lektire, a za tu namenu u Ministarstvu prosvete izdvojeno je 100 miliona dinara.

Polemika o kojoj je bilo mnogo reči u poslednjih nekoliko meseci je vraćanje uniformi u škole. Za sada se ne zna tačno da li će ili ne uniforme biti vraćene u škole od septembra. U toku je i izjašnjavanje roditelja u svim osnovnim školama u Srbiji preko upitnika, da li su za ili protiv ove ideje.

Za sada se ispotavilo da će roditelji najverovatnije morati sami da kupe uniforme deci, a kako će one izgledati, koje će boje biti, odlučivaće škola. Dva su motiva zbog kojih je Ministarstvo prosvete pokrenulo inicijativu uvođenja uniformi u osnovne škole, jedan je, kažu, smanjenje vršnjačkog nasilja, a drugi, razvijanje osećaja pripadnosti školi kao instituciji.

 

Novine u sistemu obrazovanja od prvog septembra, 8. januar 2017. (RTV Bor)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *