Obeležavanje Dana borbe protiv HIV – a u Boru i Zaječaru

BOR – Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, od početka epidemije 1985. godine, do novembra 2018. u Srbiji je registrovano 3797 osoba inficiranih HIV-om, od kojih su 1943 obolele od AIDS-a. U tom periodu, umrlo je 1235 osoba. Visoko aktivna terapija HAART je dostupna u Srbiji od 1997. i svi troškovi lečenja idu na teret republike, a 2008. je lečenje decentralizovano, tako da se obavlja u Kliničkim centrima i van Beograda, u Nišu, Novom Sadu, Vojvodini i Kragujevcu, što olakšava život obolelima, smanjuje broj umrlih od side i povećava stepen preventivnih mera.

Kako bi promovisali korišćenje zaštite, edukovali mlade o načinima prenošenja ove bolesti, rizičnom ponašanju i rušenju predrasuda prema osobama koje su obolele, Timočki omladinski centar Zaječar – organizacija JAZAS, i ove godine povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv HIV-a, 2. decembra u Zaječaru  organizuje kviz znanja za srednjoškolce, a kao simboličnu nagradu najbolji učesnici dobiće prezervative„, kaže Darko Nikolić predstavnik Timočkog omladinskog centra Zaječar. 

Istog dana, u Savetovalištu za dobrovoljno i poverljivo savetovanje i testiranje na HIV, u Zavodu za javno zdravlje „Timok“, od 8 do 17 časova, građani se mogu besplatno testirati.

U Boru će 1. decembar biti obeležen akcijom Polivalentne patronažne službe Doma Zdravlja, na platou Maksi diskonta, od 9 do 13 sati, gde će građanima deliti brošure, flajere i ostali promotivni materijal. Istim povodom, do 4. decembra Centar za preventivnu zdravstvenu zaštitu organizuje predavanja i tribine u borskim školama. 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *