Obeležen dan oslobođenja Zaječara u Drugom svetskom ratu

0

ZAJEČAR – Povodom 7. septembra, Dana oslobođenja Zaječara u Drugom svetskom ratu na Spomen kosturnicu u gradu danas su položeni venci i odata pošta poginulima.

Sedmi septembar važan je datum za Zaječar. Na ovaj dan 1944. Godine Zaječar je oslobodjen od okupatora. U spomen kosturnici u Zaječaru sahranjeni su pali borci narodno oslobodilačkog rata i žrtve fašističkog terora. Vence su položili predstavnici Gradske uprave Zaječar, zaječarskog garnizona Vojske Srbije, predstavnici SUBNOR-a i Saveza ratnih vojnih invalida, udruženja vojnih penzionera i boračkih organizacija i predstavnici iz Knjaževca. O značaju ovog datuma govorio je predsednik SUBNOR-a Zaječar Dragoljub Nikolić.

Okupili smo se danas 7. septembra da obeležimo Dan oslobođenja Zaječara u Drugom svetskom ratu, 1944. godine kada su ga oslobodili Partizani. Zaječar je tada oslobođen na nekoliko dana, ali zbog povlačenja Nemačke vojske iz Grčke, Partizani su se povukli i grad je opet pao u ruke okupatora. Tek 8. oktobra od strane Crvene armije, Zaječar je konačno oslobođen.

Ranijih godina Dan oslobođenja Zaječara proslavljan je i kao dan grada Zaječara, ali je prvo taj datum bio zamenjen, da bi skupština ukinula i taj drugi datum, tako da Zaječar već godinama ne obeležava Dan grada, rekao je Nikolić.

Mi smo polaganjem venaca, skromno, obeležili ovaj dan koji je nekada mnogo bolje, svečanije, obeležavan i svi mi pamtimo kada je današnji dan bio Dan grada Zaječara. Ulicama su davana imena po ovom datumu i Pivara se tako zvala, nažalost danas grad Zaječar nema svoj Dan grada. Čak su i ulicama po gradu počeli da menjaju nazive, i mi iz SUBNOR-a smatrama da nije lepo da se prekraja istorija.“

Nikolić je dodao da se SUBNOR zalaže da se 7. Septembar ponovo uvede kao Dan grada Zaječara, da se ne bi zaboravilo da je od tada do danas Zaječar slobodan grad.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *