U sredu počinje peti Festival hrišćanske kulture u Zaječaru

ZAJEČAR – Peti Festival hrišćanske kulture u Zaječaru biće održan od 9. do 13. septembra. Okosnica festivala je bogosluženje, pa će veći deo programa biti održan u crkvi i u porti crkve, a deo u Narodnom muzeju i na arheološkom nalazištu Felix Romuliana.

Program počinje dočekom bogorodičine ikone Koločke i molitvom akatistom Presvetoj Bogorodici u zaječarskoj Sabornoj crkvi, a na svečanom otvaranju biće priređena izložba “Svete žene”, autora Marije Vukosavljević, u galeriji Narodnog muzeja u Zaječaru.  U četvrtak, 10.septembra nakon liturgije, u porti crkve je multimedijalno predavanje o episkopu timočkom Emilijanu povodom 50 godine od njegovog upokojenja. Osim liturgija, biće održana i predavanja, seminari i prikazani dokumentarni filmovi. Cilj festivala od samog početka je da pruži mladima ali i starijim generacijama kulturna dešavanja. Promovišemo duhovne, kulturne i umetničke vrednosti jer smo primetili da toga u današnje vreme sve manje ima. Sadržaj koji se nudi nije baš kvalitetan, a smatramo da nije dovoljno samo reći ne onome što se nudi već treba da ponudimo nešto drugačije, nešto novo „, kaže  Uroš S. Pamučar, đakon pri Sabornom hramu „Roždestva Presvete Bogorodice“ u Zaječaru.

Trećeg dana Festivala, u petak 11. septembra, kada se obeležava spomen Usekovanja glave Sv. Jovana Krstitelja, episkop timočki Ilarion služiće svetu liturgiju na temeljima ranovizantijske bazilike na arheološkom nalazištu Felix Romuliana. U nedelju 13. septembra, festival će biti zatvoren predavajem dr Miše Đurkovića “ Biotehnologija i vera u doba korone“ i dokumentarnim filmom “ Sedam hiljada duša“, režisera Sanjina Marića.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *