Obeležen Dan oslobođenja Zlota u Drugom svetskom ratu

ZLOT – Selo Zlot je jedino na području grada Bora koje su u Drugom svetskom ratu fašisti dva puta palili i jednom bombardovali. Konačno je, sedmog oktobra 1944. godine ruska Crvena armija oslobodila ovo selo, ali tek posle velike borbe sa fašistima, gde je živote položilo 72 sovjetska borca.

Tim povodom, predstavnici­­­­­­­­ Grada Bora, mesne zajednice Zlot, UBNOR-a i ORVS-a u Boru i Boljevcu, borskih socijalista, kao i učenici OŠ „Petar Radovanović“ položili su cveće i vence na spomenike streljanim rodoljubima i borcima Crvene armije koji su poginuli tokom borbi za oslobođenje Zlota.

Od ove godine će se 7.oktobar obeležavati kao Dan sela Zlot, a 2.avgusta, kada se praznuje Sveti Ilija, obeležavaće se hramovna i seoska slava“ istakao je Dragutin Gligorijević, predsednik Saveta MZ Zlot.

Grad Bor neguje tradiciju i sećanje na slavne pretke, tako da smo danas došli da obnovimo sećanje na njih. Na ljude koji su se borili protiv nemačkog okupatora za oslobođenje naše zemlje. Zloćani su dali nemerljiv doprinos u oslobođenju učestvujući u borbama. Da podsetimo, na području Zlota su se u oktobru 1944. godine vodile velike borbe protiv nemačke vojne sile“ naglasio je na svečanosti Daniel Aleksić, član Gradskog veća Grada Bora.

Dan oslobođenja Zlota u Drugom svetskom ratu je i Dan seoske Osnovne škole „Petar Radovanović“ koji se, ove godine, zbog aktuelne epidemiološke situacije obeležava radno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *