Obeležen Svetski dan zdravlja

SRBIJA – Svetski dan zdravlja obeležava se kao godišnjica osnivanja Svetske zdravstvene organizacije, koja ovaj dan koristi da bi skrenula pažnju svetske javnosti na najznačajnije probleme u oblasti zdravlja ljudi. Ove godine posvećen je zdravstvenoj bezbednosti i ispravnosti hrane. Dovoljne količine zdravstveno bezbedne i kvalitetne hrane predstavljaju osnov održavanja života i očuvanja dobrog zdravlja.
U borskom Domu zdravlja održano je predavanje na temu „Zdravstvena bezbednost hrane“, gde je o ispravnosti hrane, kao i o zagađenim namirnicama, govorila specijalista higijene, doktor Snežana Čučović. Ovom prilikom istakla je da je HASAP standard, koji se primenjuje i u našoj zemlji, veoma značajan za ispravnost hrane jer predviđa kontrolu najkritičnijih tački od njive do trpeze na kojima može doći do zagađenja namirnica.
Ljudi širom sveta svakodnevno obolevaju od hrane koju pojedu, a više od 250 poznatih bolesti prenosi se hranom. Namirnice mogu biti fizički, hemijski ili biološki neispravne. Potrebno je obratiti pažnju na rok upotrebe, deklaraciju, kao i na miris i pojavu plesni na namirnicama. Naročito je važno voditi računa o mesu koje dugo stoji u frižideru i o polutrajnim proizvodima poput viršli – upozoravaju stručnjaci.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.