Običaji za Božić

BOR, SRBIJA – Božić je nasvečaniji i najradosniji hrišćanski praznik, koji se praznuje kao uspomena na dan rođenja Isusa Hrista. To je praznik rađanja novog života, praznik dece i detinjstva, praznik roditeljstva, očinstva i materinstva, a krase ga najlepši verski običaji i obredi. Posle posta, koji je trajao četrdeset dana, ovo je prvi dan kada je na trpezi mrsna hrana. Osim verskih običaja, proslavu Božića najčešće obeležavaju dolazak polaznika u kuću, unošenje pečenice i lomljene česnice.

„U prošlosti se za Božić čekao dolazak nekog mitskog bića, zaštinika kuće i to je bio polaznik ili položajnik. Veliki broj običaja vezan je za njega. On stupa u kuću desnom nogom, ne sme da se omrsi pre dolaska kod domaćina, a ranije se praktikovalo i da ne sme da razgovara ni sa kim na ulici dok ne stigne do domaćinove kuće. Po ulasku u kuću domaćica ga posipa žitom i daruje i on tada prvi put može da se omrsi. Za položajnika se redovno birao neko ko može da donese sreću i zdravlje porodici. O Božiću su obavezne i pečenica i česnica, božićna pogača u koju se stavlja zlatnik, metalna para ili semenje žitarica, a veruje se da će onaj ko izvuče zlatnik imati puno sreće naredne godine“,  kaže etnolog Suzana Mijić.

Božić je porodični praznik koji se praznuje u krugu najdražih. O Božiću ljudi se pozdravljaju sa „Hristos se rodi“ i „Vaistinu se rodi“. Česnica, pečenica i mrsna hrana sastavni su deo božićne trpeze oko koje se okuplja cela porodica.

Običaji za Božić, 7. januar 2017. (RTV Bor)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *