Obnovljen hram Svetih apostola Petra i Pavla u Brestovcu

Hram Svetih apostola Petra i Pavla u Brestovcu nadomak Bora izgrađen davnih 40-tih godina prošlog veka, poslednji put je obnovljen pre tri decenije. Zahvaljujući sredstvima iz gradskog budžeta i donatorima, ovaj hram je ponovo uređen.

BRESTOVAC, BOR – Obnova hrama Svetih apostola Petra i Pavla u borskom selu Brestovac je završena. Obnovljena je fasada, ofarbana stolarija, urađeni limarski radovi i adaptirana ograda crkvenog dvorišta. Za ovu namenu iz gradskog budžeta izdvojeno je više od dva miliona 200 hiljada dinara, a deo novca dali su i donatori.

Hram u Brestovcu je nekada bio borski, na lokaciji nekadašnjeg Bor-sela. Ovde je na neki način preseljen 1940.godine odnosno iskorišćen je materijal starog objekta koji je po ahritekturi bio identičan sadašnjem. Tako da je ovo duhovni, ali i istorijski objekat od značaja za meštane“ rekao je Darian Komnenović, starešina hrama Svetih apostola Petra i Pavla u Brestovcu.

Obnovljeni hram u Brestovcu obišao je zamenik gradonačelnika Bora Milivoje Janošević sa saradnicima najavivši veća ulaganja lokalne samouprave u razvoj verskih zajednica za predstojeću godinu.

Za sufinansiranje projekata crkava i verskih zajednica u Boru u narednoj godini iz gradskog budžeta biće obezbeđeno osam miliona dinara. Plan je i da se u selima Tanda i Bučje, kao i u Banjskom Polju postave montažne crkve.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.