Obrada predmeta iz bronzanog doba

BOR – Već nekoliko dana u Muzej rudarstva i metalurgije u Boru ekipe arheologa obrađuju materijale sa iskopina u okolini grada koje su pronašli ove godine. Predmeti su iz bronzanog doba, odnosno iz prve polovine Drugog milenijuma pre nove ere. Na lokalitetu “Hajdučka česma” prikupljen je pokretni arheološki materijal koji se sastoji od većih keramičkih posuda, urni sa pohranjenim ostacima spaljenih pokojnika, dok su na nalazištu “Čokanjica” otkriveni tragovi metalurških delatnosti. Pronađeni su ostaci metalurške peći, šljaka, ruda, kao i mnoge keramičke posude.

“Ovaj projekat je pokazao da je tokom bronzanog doba na teritoriji Bora intenzivirana eksploatacija i prerada bakra, a mi hoćemo da istražimo kojim pravcima na Balkanu se ovaj proces širio. Inače, na području Kipra i Alpa ovo je, za sada, jedino potvrđeno nalazište eksploatacije bakra u pomenutom periodu”, rekao je dr Aleksandar Kapuran sa Arheološkog instituta u Beogradu.

Reč je o projektu “Bronzano doba u severoistočnoj Srbiji – metalurgija, naselja i nekropole”, koji  realizuju arheolozi sa Instituta za orijentalnu evropsku arheologiju iz Beča, Muzeja rudarstva i metalurgije u Boru i beogradskog Arheološkog instituta, uz finansijsku pomoć republičkog Ministarstva kulture i informisanja i Austrijske Akademije nauka.

Očekivanja su da će deo postavke predmeta sa ovih arheoloških lokaliteta Borani moći da vide na posebnoj izložbi već u narednoj godini.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.