BOR, KREPOLJIN – U selu Krepoljin, predstojećeg vikenda održava se tradicionalna manifestacija „Dani gljiva i bilja“. Predstavnici udruženja gljivara iz cele Srbije, razmeniće iskustva i održati obuku za gljivare na terenu.

U dogovoru sa Mikološkim Savezom Srbije dogovorili smo da ova manifestacija bude neki vid obuke koji će omogućiti zainteresovanim gljivarima da dobiju zvaničnu potvrdu i nakon toga polažu za sertifikate i zvanja“, kaže Žaklina Radulović, predsednik Gljivarskog društva „Gljivarka“ u Boru.

Nakon položene obuke zvanje gljivar, tartufar ili determinator omogućava  legalnu prodaju ili preradu gljiva, edukaciju drugih članova i otvara vrata gljivarima za dalji napredak. Sertifikati su zvanična dokumenta koje podržava i Ministarstvo poljoprivrede.

Mi imamo oko trideset stalnih i aktivnih članova, a konstantno se radi na povećanju broja gljivara. Zanimljivo je da među članovima ima dosta mladih i dece koja stiču znanje o gljivama“, istakla je Radulović.

Ova godina je bila loša za ubiranje gljiva zbog velike suše, ali se očekuje da na terenu u selu Krepoljin gljivari pronađu vrganj, lisičaru ili brezovu grbu koja se najčeće u homoljskom kraju nalazi od juna do oktobra.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *