BOR – U okviru projekta „Za humaniji život“ u Boru je u toku trodnevna obuka personalnih asistenata za pomoć osobama sa invaliditetom po akreditovanom programu. Trening pohađa trinaestoro nezaposlenih lica sa evidencije borske filijale Nacionalne službe za zapošljavanje.

„Obuka mi mnogo znači, jer je posao personalnog asistetna izuzetno odgovoran“, kaže jedan od polaznika.

„Personalni asistenti moraju da znaju pravilan pristup osobama sa invaliditetom. Obuka jeste značajna, ali sam pristup je mnogo važniji, jer osobe sa invaliditetom su specifične prema potrebam“ – rekao je sekretar Centra za samostalni život OSI Bor Novica Đokić.

Novim Zakonom o socijalnoj zaštiti prvi put je predviđena personalna asistencija, što jasno ukazuje na značaj samog posla, ali i neminovnost da lokalne samouprave finansiraju rad servisa.

„Bilo bi dobro da, po ugledu na druge opštine i borska izdvaja deo sredstava za rad personalnih asistenata“, kaže trener Dimitrije Gligorijević.

Obuku personalnih asistenata realizuju treneri Centra za samostalni život osoba sa invaliditetom, finansira Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračku i socijalnu zaštitu, a sufinansira Opština Bor.

[iframe frameborder=“0″ width=“600″ height=“450″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2v964t“ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *