Obuka za preduzetnike

BOR – Za podsticaj preduzetništvu u Boru realizacijom programa samozapošljavanja, ove godine iz lokalnog i republičkog budžeta izdvojeno je više od 13 ipo miliona dinara. Na taj način, subvencijama za samozapošljavanje, jednom od mera koju u okviru Lokalnog akcionog plana zapošljavanja u saradnji sa Opštinom Bor realizuje borska filijala Nacionalne službe, sopstveni posao moćiće da započne 70-tak nezaposlenih. U okviru konkursa Nacionalna služba za zapošljavanje organizovala je dvodnevnu obuku iz preduzetništva, a pohađalo je 18 lica.

Obuka se zove „Put do uspešnog preduzetnika“, namenjena je nezaposlenim licima koja se nalaze na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje i imaju želju da se bave preduzetništvom. Obuka je sada aktuelna upravo iz razloga što je u toku konkurs koji je raspisala Nacionalna služba za zapošljavanje u saradnji sa Opštinom Bor. Konkurs traje do 30. juna, a odluka će biti doneta do kraja jula“, kaže Danica Radenković, organizator programa zapošljavanja NSZ filijala Bor.

Dvodnevna obuka polaznicima je omogućila da provere opravdanost svoje poslovne ideje, sagledaju prednosti i rizike  preduzetništva, spoznaju svoje preduzetničke sklonosti, informišu se o postupku registracije i aktuelnim zakonskim propisima i dobiju neophodne informacije i znanja za izradu biznis plana.

Planiram da otvorim lokal i počnem da radim nešto. Pošto posla nema, i niko ne nudi zaposlenje, odlučila sam da zaposlim sama sebe. Obuka mi dosta pomaže u izradi biznis plana, da razradim plan i vidim kako ću da se finansijski uklopim. Znanje imam, imam volju da radim, samo treba da se snađem sa papirologijom. Zato je Nacionalna služba tu da mi pomogne“, kaže polaznica obuke Katarina Horvat, koja planira da otvori kozmetički salon.

Nakon završene obuke lica dobijaju sertifikate koji su neophodni za apliciranje uz zahtev sa biznis planom.

Obuka nije obavezujuća za sve nezaposlene, ali lica koja žele da apliciraju na konkurs, koji traje do 30. juna mogu to učiniti sa kopijom sertifikata. Sredstva za koja apliciraju su između 180 i 220 hiljada dinara: 180 hiljada dinara za ostala nezaposlena lica, 200 hiljada dinara za tehnološke viškove i 220 hiljada dinara za nezaposlene osobe sa invaliditetom“, ističe Danica Radenković, organizator programa zapošljavanja NSZ filijala Bor.

Da bi mogli da konkurišu za subvenciju za samozapošljavanje, osim završene obuke iz preduzetništva, uslov je i da su nezaposleni izmirili sve ranije ugovorne i druge obaveze koje su imali prema Nacionalnoj službi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *