BOR – Dobra vest je da je od 2015. godine petovalentna Pentaksim vakcina besplatna za decu a loša da je još uvek nema u svim domovima zdravlja u Srbiji. Vakcinacija petovalentnom vakcinom je doduše počela u Beogradu i besplatna je za sve bebe rođene od 1. novembra 2014. ili one koje iz medicinskih razloga nisu mogle biti vakcinisane, ali za decu u Boru i Zaječaru vakcinacija tek predstoji, a roditelji s razlogom strahuju da li će stići u dogledno vreme.

„Vakcinu očekujemo najkasnije do kraja januara. Do sada je iz Sanofi Pastera stiglo 9. 000 doza Pentaxim vakine od predviđenih 52. 000 za prvi kvartal. Nadamo se da ćemo i mi uskoro imati na raspolaganju ovu vakcinu, ali roditelji ne moraju da brinu ako se sa vakcinom zakasni 10 ili 20 dana“
– kaže dr Dragiša Mitić, epidemiolog u Zavodu za javno zdravlje „Timok“ Zaječar.
 
Na besplatnu Pentaksim vakcinu ne mogu da računaju roditelji koji su o svom trošku već kupili prvu vakcinu, pa će morati da kupe i preostale dve. A ostala deca, ona koja su rođena pre 1. novembra 2014. mogu biti besplatno vakcinisana ali po starom kalendaru vakcinacije i sa već postojećim trovalentnim vakcinama.
[iframe frameborder=“0″ width=“480″ height=“270″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2f7vik“ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *