BOR – Led koji je u decembru okovao Istočnu Srbiju probleme je zadao mnogim građanima ovog regiona. Osim meštana koji su danima bili bez struje, štete na nisko naponskoj i visokonaponskoj elektro mreži, štetu ogromnih razmera pretprele su i šume. Led je oštetio oko 28 hiljada kubnih metara privatnih šuma i pet hiljada kubnih metara šuma u državnom vlasništvu na teritoriji opštine Bor. Lišćarske šume hrasta i bukve na nadmorskim visinama od 500 do 800 metara pretrpele su najveću štetu.
Resorno ministarstvo, nadležne državne institucije, lokalne samouprave i Srbijašume prikupljaju podatke o šumama u kojima je oštećeno drveće, a u toku je i izrada Akcionog plana za sanaciju štete, koji će biti završen do 30. aprila. Program mera sanacije biće sproveden od 2015. do 2018. godine, a program podrazumeva seču, a zatim i pošumljavanje ogolelih površina.
Iz Šumske uprave Bor apeluju na vlasnike šuma da prijave štetu i dostave potrebnu dokumentaciju kako bi dobili sadnice u narednom periodu za površine gde je seča neophodna. Vlasnici šuma prijavu i dokaz o vlasništvu mogu da podnesu svakog radnog dana od 7 do 15 sati u prostorijama Šumske uprave u Boru.
[iframe frameborder=“0″ width=“480″ height=“270″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2gry9u“ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.