Od danas u Boru uvedena vanredna situacija

BOR – Na području Grada Bora od danas je uvedena vanredna situacija, jer je postojeća epidemiološka situacija nepovoljna. Prema najnovijim rezultatima, od juče je u Boru registrovano još šest novoobolelih, a za oko 50 briseva se čekaju rezultati. Ovakva odluka je doneta na sednici Gradskog štabu za vanredne situacije, a na osnovu predloga Stručno operativnog- tima za higijensko epidemiološke mere i preporuke Zavoda za javno zdravlje u Zaječaru.

Ukupno su od korona virusa obolela 24 lica, a od početka epidemije njih 202. Uglavnom zaraženi imaju lakšu klinički sliku, tako da je većina u kućnoj izolaciji“,rekla je dr Javorka Stankulić, epidemiolog u Domu zdravlja u Boru.

Neodgovorno ponašanje pojedinaca, pre svega, dovelo je do širenja korona virusa na području Bora“, istakao je gradonačelnik Aleksandar Milikić.

Uz obavezno nošenje maski na otvorenom i u zatvorenom prostoru kao i održavanje određene distance, na Sednici Štaba za vanredne situacije doneto je 15 naredbi. Između ostalih, zabranjuje se okupljanje u zatvorenom i otvorenom prostoru više od pet osoba, ako nije moguće obezbediti određenu distancu i odgovarajuće mere lične zaštite. Takođe se zabranjuje i korišćenje otvorenih i zatvorenih bazena, spa i velnes centara i javnih kupališta. Ograničava se radno vreme ugostiteljskih objekata bez letnjih bašti od sedam do 20 sati, a sa letnjim baštama od sedam do 23 sata. Ugostiteljski objekti koji imaju šaltersku prodaju, mogu raditi puno radno vreme uz određene mere zaštite.

Zabranjuje se organizovanje svečanosti, sportskih i zabavnih manifestacija. Nalaže se pravnim subjektima koji obavljaju javni prevoz da putnici i  ovlašćena lica dok traje vožnja nose zaštitne maske, uz obavezno provetravanje vozila“, dodao je Aleksandar Milikić, gradonačelnik Bora.

Takođe se nalaže vlasnicima kozmetičkih, frizerskih salona fitnes centara i teretana sprovođenje mera zaštite uz obavezno nošenje maski rukavica i poštovanje ograničenja broja osoba. Upravnicima zgrada i Javno komunalnom preduzeću za stambene usluge se nalaže dezinfekcija zajdničkih prostorija u stambenim zgradama, a JKP „3.oktobar“ redovno pranje ulica uz upotrebu dezinfikacionih sredstava.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *