U ponedeljak potpisivanje ugovora o javnoj nabavci laboratorije za PCR testiranje

ZAJEČAR – Za potrеbе građana kojе pokriva Zavod za javno zdravljе „Timok“ Zajеčar opštine i gradovi Timočke krajine, učеšćеm proporcionalnog broja stanovnika, nabaviće laboratoriju za PCR tеstiranjе. Ovo je odlučeno na zajedničkom sastanku načеlnika Zajеčarskog i Borskog okruga i svih prеdsеdnika opština i gradonačеlnika sa tеritorijе ovih okruga. Direktorka Zavoda za javno zdravlje Slađana Ristić pozdravila je ovu inicijativu i zahvalila se na laboratoriji koja će omogućiti da rezultati uzoraka budu gotovi istog dana kada se uzimaju.

Najpre bih se zahvalila svim predstavnicima lokalnih samouprava koji su bili na sastanku i doneli jednu značajnu odluku za područje oba okruga gde je jednoglasno podržana inicijativa o nabavci i opremanju jedne laboratorije u Zavodu za javno zdravlja za mogućnost testiranja na Kovid 1,9 kao i na ostale viruse, jer aparat savremene generacije biće u mogućnosti da testira i ostale viruse, a ne samo Kovid 19. To će imati značajnu ulogu u unapređenju i dijagnostike i testiranja i samim tim i unapređenju javnog zdravlja i sprečavanju širenja epidemije“.

Boško Ničić, gradonačelnik Zaječara istakao je da je zbog hitnosti situacije, posao oko javne nabavke preuzela Gradska uprava Zaječar, u ime svih lokalnih samouprava Zaječarskog i Borskog okruga, i da će ugovor o zajedničkoj nabavci biti potpisan već u ponedeljak.

Pošto je proglašena vanredna situacija, mi vršimo nabavku po hitnom postupku, jer ako bi nabavka išla preko Zavoda, to bi trajalo mesecima. Ovako, ako na tržištu postoji takav aparat, po specifikacijama koje smo dobili od Zavoda za javno zdravlje, bilo gde, mi ćemo ga kupiti. Cena se kreće između 80 i 100 hiljada evra. Prioritet će biti ne razlika u nekoliko hiljada evra, već u brzini isporuke, zato što nam je to prioritet u ovom trenutku“.

U zaječarskom Zavodu za javno zdravlje se dnevno testira oko 100 pacijenata, a nova laboratorija biće u mogućnosti da obradi oko 600 uzoraka, tako da će novi aparat biti i više nego dovoljan za potrebe svih građana zaječarskog i borskog okruga.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *