Od januara do septembra 60 slučajeva nasilja u porodici u opštini Majdanpek

MAJDANPEK – Zakon o borbi protiv nasilja, donet 2017. godine, sa svim izmenama u smislu pooštravanja mera sankcionisanja nasilnika pokazuje delotvornost, ali se naravno još uvek mora dosta raditi na sprečavanju nasilničkog ponašanja, uz pravovremeno prijavljivanje, ocena je Vesne Tričković, direktora Centra za socijalni rad Opštine Majdanpek. Uporedni podaci o broju prijava iz prethodne i ove godine to i potvrđuju.

Tokom 2020. godine na području opštine Majdanpek, evidentirano je 130 prijava nasilja u porodici, od kojih 20 čine recidivi, odnosno ponovljeni postupci. Za devet meseci ove godine evidentirano je 60 prijava, što je značajno manje,  između ostalog i zbog osnaživanja žrtava, koje sada češće prijavljuju nasilje. Takođe, smanjenju broja slučajeva nasilja doprinelo je i češće izricanje hitnih mera, kao što su zabrana komuniciranja sa žrtvom i udaljavanje iz stana nasilnika, čime je direktno sprečeno ponavljanje nasilja“, naglašava Vesna Tričković.

Ono što i dalje ostaje problem, kada je nasilje u porodici u pitanju, je činjenica da u velikom broju komšije, prijatelji, srodnici i dalje ne prijavljuju takve slučajeve, već odlučuju da o tome ćute.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *