Od januara nema novih slučajeva malih boginja u Boru

0

BOR – Epidemija malih boginja u Srbiji jenjava. Broj zabeleženih slučajeva u svim gradovima opada, a u Boru od januara nije zabeležen nov slučaj. To znači da je opasnost od zaraze minimalna i da je epidemija prošla, ali se još očekuje zvanično proglašenje prestanka epidemije od nadležnih ustanova iz republike, kažu u epidemiološkoj službi u Boru. Inače, male boginje pojavile su se u Boru prošle godine prvi put posle trideset godina.

Najznačajnije za borbu protiv ove izuzetno zarazne bolesti je imunizacija, odnosno vakcinacija stanovništva. Broj vakcinisane dece je nedovoljan, iako se prošle godine beleži porast u odnosu na 2016. godinu sa 66 na 70 odsto. Za kvalitetnu zaštitu neophodno je da najmanje 95 odsto stanovništva bude vakcinisano.

Prema zvaničnim podacima instituta za javno zdravlje Batut u Srbiji je rеgistrоvаnо uкupnо 4740 slučајеvа mаlih bоginjа, оd којih је 2448 lаbоrаtоriјsкi pоtvrđеnо u Institutu Tоrlак. Uкupаn brој rеgistrоvаnih smrtnih ishоdа zbоg коmpliкаciјаmа uzrокоvаnih mаlim bоginjаmа iznоsi 15.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *