Od prvog juna rod kao garancija za pozajmicu poljoprivrednicima

0
BOR, SRBIJA – Prema Zakonu o predžetvenom postupku, koji stupa na snagu od prvog juna, poljoprivrednici će moći da, kao zalog za pozajmicu, daju budući rod, što će im umnogome olakšati poljoprivrednu proizvodnju.
U nadležnom ministarstvu kažu da će zaloga biti uspostavljen u Agenciji za privredne registre i počeće da funkcioniše tokom juna.

„Sistem finansiranja podrazumeva da će poljoprivredni proizvođači imati olakšan pristup finansijskim sredstvima, jer će kao zalog za obezbeđenje pozajmice koristiti buduću poljoprivrednu proizvodnju i neće morati da polažu hipoteku kao obavezan način osiguranja kakav je do sad bio slučaj. Predviđa se da korisnici predžetvenog finansiranja budu fizička i pravna lica i preduzetnici i da se sve ove kategorije mogu naći na strani dužnika i imati ulogu poverioca.“, kaže Danilo Golubović, državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Ovaj zakon je jedinstven i kao takav se prvi put primenjuje u Evropi.

„Ovakav sistem trenutno se uvodi još u Rusiji, Ukrajini i Bugarskoj, ali one još uvek nisu donele taj zakon, niti su spremne za implementaciju pomenutog sistema. Brazil je prva zemlja na svetu koja je uvela taj zakon i uspostavila taj sistem još 1995. godine, sa veoma pozitivnim iskustvima, tako da se danas otprilike pet milijardi dolara godišnje finansira kroz predžetveno finansiranje i na taj način finansira najveći deo brazilske poljoprivrede“ – naglašava Golubović.

Očekuje se da će njegovom primenom biti povećano i osiguranje useva, jer će kao jedan od uslova za sklapanje ugovora o predžetvenom finansiranju biti osiguranje budućeg roda.
[iframe frameborder=“0″ width=“600″ height=“450″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2p76wq“ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *